Az ablakszigetelés mint értéknövelő

Az ingatlanokra a legtöbben úgy tekintenek, mint otthonra vagy nyaralóhelyre, de másrészről ezek nagy értékű tulajdonok, így befektetésként is gondolhatunk rájuk. A rossz minőségű ablakok nemcsak rosszabbul néznek ki, hanem több hőt engednek kiszökni a lakásból. Vagy éppen ellenkezőleg: a kinti hőség a jól klimatizált lakásba is beszűrődik az ablakréseken.

 A modern nyílászárók növelik az ingatlan értékét, elsősorban azzal, hogy csökkentik a rezsiköltségeket, valamint kezelhetővé teszik a lakásban uralkodó klímát. Mivel a teljes ablakcserénél az ablakszigetelés jóval olcsóbb, így gyorsabb megtérüléssel is számolhatunk. Egy hatékony ablakszigetelés akár húszszázalékos energiamegtakarítást eredményez, így a szigetelés költsége egy-két év alatt megtérül. Ezután gyakorlatilag csak passzív bevételt termel az új szigetelés, amely az egyik leghatékonyabb épületenergetikai költségtakarékossági módszer.

Egy adott ingatlan eladási értékét is növeli a jó minőségű ablakszigetelés, hiszen lehet hivatkozni az alacsonyabb fűtési költségekre, valamint az energetikai tanúsítás során is jobb eredményt érhet el a lakás vagy ház. Ha az eladást csak későbbre tervezzük, akkor a különösen rövid megtérülési idő miatt gyakorlatilag már a második év során elkezd hasznot termelni az új szigetelés. Ezt akkor érezzük majd, mikor alacsonyabb fűtésszámlákat kell fizetnünk, mint korábban.

Nem véletlen, hogy sokan még az albérletként kiadott lakásuk ablakszigeteléséről is gondoskodnak, hiszen az ingatlanpiac nagyon érzékeny a kis különbségekre is, a környezettudatosság és a költséghatékonyság pedig egyre nagyobb teret nyer.