Érdemes felújítani?

A szakemberek véleménye szerint egyértelműen igen. Napjainkban a nyílászárókkal szembeni legfőbb kritériumok az energiatakarékosság, a hosszú élettartam és a minőség. Tévesen az a nézet terjedt el, hogy ezeknek a szempontoknak kizárólag a legkorszerűbb ablakok felelnek meg, pedig akár a matuzsálem korú ablakok is felújíthatók úgy, hogy minden kívánalomnak eleget tegyenek.

Általában a hőveszteség okozza a legnagyobb problémát a régi ablakoknál, de ez is orvosolható. Legyen szó kifelé-befelé nyíló vagy kapcsolt gerébtokos ablakokról, egy hőszigetelő üveg megoldhatja a gondokat, sőt a hangszigetelést is fokozhatjuk vele. Ajánlott a low-e típusú üveg használata, mely fém-oxid rétegnek köszönhetően kiválóan szigetel.

kapcsolt gerébtokos ablak felújítása

kapcsolt gerébtokos ablak felújítása

Az ablakkereteket felújításának titka a megfelelő felületkezelésben rejlik. Ha a régi festékréteget eltávolítottuk, nyers lenolajjal kenjük le a fát, ezzel mélyebb rétegben is gondoskodunk a keret védelméről és jelentősen növeljük annak élettartamát. Valamint a filtrációs szigetelésre alkalmazhatjuk az utólagos svéd nútmarásos szigetelést.

Az utólagos hőszigetelés különböző módjait is alkalmazhatjuk a régi ablakoknál, de előtte mindenképp érdemes passzítani az ablakokat, hogy jól záródóak legyenek. A vasalatok, zárak ellenőrzéséről se feledkezzünk el.

A régi ablakok a felújítás után ugyanolyan energiatakarékosak és hőszigetelők lehetnek, mint az újak. Környezetvédelmi szempontból sem mindegy, hogy az alumíniumból és műanyagból vagy a fából készült ablakok mellett döntünk-e.