Mi legyen a régi ablakokkal?

A legújabb tendenciák a hagyományos ablakok cseréje felé mutatnak. A szakemberek azonban már jóideje egybehangzóan azt javasolják, mielőtt megszabadulnánk tőlük, próbáljunk inkább mindent megtenni a régi nyílászárók megmentése érdekében. Az ablakfelújításhoz több módszer is rendelkezésünkre áll.

Attól, hogy egy ablak régi, még nem jelenti, hogy nem képes megfelelni a mai kor követelményeinek. Ehhez mindössze néhány javításra, korszerűsítésre van szükség, melyek összességében még mindig kevesebb költségből kivitelezhetők, mint az ablakok teljes cseréje. Ha nemcsak néhány évtizedes, hanem annál régebben gyártott ablakokról van szó, a felújítást még inkább érdemes szakemberekre bízni. Ezek az ablakok ugyanis gyakran már műemléki jelleggel bíró, becses darabok. Többségük értékes, válogatott faanyagokból készült, melyeket ma már szinte képtelenség lenne megfizetni, ezért tömeges gyártásuk szóba sem jöhet.

Az ország számos épülete büszkélkedhet még mívesen kidolgozott, eredeti ablakokkal, melyeknek egy része azonban méltatlan állapotban van. A tulajdonosok a legtöbb esetben csak arra várnak, hogy az ablakcseréhez szükséges pénzt összeszedjék és a régi darabok már mehetnek is a szemétbe. Ezek a jobb sorsra érdemes történeti ablakok azonban kellő szaktudással olyan szinten felújíthatók, hogy a legszigorúbb energiatakarékossági előírásoknak is képesek megfelelni.