Miből áll egy műanyag nyílászáró?

Sokan szeretnének nyílászárócserébe fogni a jövőben, de csak kevesen tudják, hogy választott ablakuk például milyen részekből épül fel. A tömör fa esetében ezt nem túl nehéz megmondani, de egy műanyag nyílászárót tekintve már igen, hiszen a közhiedelemmel ellentétben az efféle keretek sem tömör műanyagok belülről.

A műanyag nyílászárókban ugyanis légkamrákat találhatunk, méghozzá általában többet. Ezek a légkamrák elkülönített, levegővel töltött szigetelőrétegek, amelyek az ablakok hőszigeteléséért felelősek, tehát minél több légkamra van egy ablakban, annál jobb annak a hőszigetelő értéke. Minden műanyag nyílászáró rendelkezik acélmerevítéssel, amely a szárnyprofilon helyezkedik el, mint egy az egész ablakon körbefutó és azt körbefogó horganyzott acéllemez, ami a nyílászáró stabilitását és merevségét hivatott szolgálni. A műanyag ablakok fontos összetevőjének tekinthető még a vasalat. Ettől függ többek között, hogy az ablak milyen irányban nyílik, milyen módon lesz nyitható – bukó, toló, hagyományosan nyíló –, de a vasalat határozza meg többek között a záródási pontok számát is. A minőségi vasalat egy nyílászáró esetében nélkülözhetetlen, hiszen ez jelenti tulajdonképpen a műanyag ablakok lelkét, a könnyű kezelhetőséget és a biztonságot is. Ha nem a legalacsonyabb árkategóriából származik a választott nyílászáró, akkor találhatunk rajta mechanikus szellőzőt is, ami egy speciális zárási módot jelent, az ablak ugyanis ebben az esetben úgy fest, mintha bezárták volna, de közben helyet hagyunk a szellőzésnek. A drágább műanyag ablakokba szoktak szerelni a gyártók egy úgynevezett gátló berendezést, ami megakadályozza a hibás működést, de a luxuskivitelű változatokban már automatikus szellőzőt is be szoktak szerelni, ami automatikusan nyit és zár a helyiségben uralkodó páratartalomtól függően.

Valamint a műanyag nyílászárókat ellátják 2 illetve a prémium kategóriásokat 3 rétegben szigeteléssel, amely a nyílászáró filtrációját hivatott megakadályozni.

A műanyag ablakok szigetelőanyag cseréjéről bővebben olvashat az ablakszigetelo.hu portálon.

Műanyag nyílászáró

Műanyag nyílászáró