A műanyag nyílászárók és a légbevezetők

A műanyag nyílászárók ugyan általában makulátlanul szigetelnek, ami kétségtelenül pozitívumnak tekinthető egy ablak esetében, azonban ez a jó tulajdonság sajnos magával hoz egy óriási negatívumot is, mégpedig azt, hogy a lakás levegője a zárt rendszer miatt elkezd párásodni, ami – ha csak nem szellőztetünk napjában többször – komoly problémákhoz is vezethet. Így például a penészgomba megjelenéséhez, ami súlyos allergiás reakciókat, hosszabb távon pedig asztmát és különféle felső légúti megbetegedéseket eredményezhet.

Szerencsére van megoldás, méghozzá a légbevezetők képében. A műanyag nyílászárók esetében a légbevezetők gyakran szériatartozékoknak tekinthetők, így nem kell utólag pótolnunk őket, de az olcsóbb kategóriába tartozó ablakok esetében általában nélkülözik ezeket a gyártók, ezzel lejjebb faragva termékeik árát. A korszerű nyílászárók esetében azonban rendkívül fontos a légbevezetők használata, hiszen ezzel biztosíthatjuk lakásunkban a szabad levegő áramlását úgy, hogy mellette a szigetelés s makulátlan marad. A légbevezetők esetében a nyílászárók nagyjából 15-20 százalékkal kerülnek többe, mint a szerkezet nélküli ablakok, és érdemes már a beszereléskor és a megrendeléskor gondoskodni róluk, mert utólagos beszerelésük esetén akár dupla annyiba is kerülhetnek az egyszerű szerkezetek. A légbevezetők általában tökéletesen orvosolják a penészesedés és a párásodás problémáját, amelyek olyan ügyesen megalkotott szerkezetek, amelyek automatikusan lépnek működésbe, ezáltal gondoskodnak a helyiség páratartalmának egyenletességéről. Lehetőség van továbbá résszellőzők beépítésére is, ám ezekben az esetekben a szigetelés némileg veszít hatékonyságából, de a párátlanítás így is tökéletesnek tekinthető.

Miből áll egy műanyag nyílászáró?

Sokan szeretnének nyílászárócserébe fogni a jövőben, de csak kevesen tudják, hogy választott ablakuk például milyen részekből épül fel. A tömör fa esetében ezt nem túl nehéz megmondani, de egy műanyag nyílászárót tekintve már igen, hiszen a közhiedelemmel ellentétben az efféle keretek sem tömör műanyagok belülről.

A műanyag nyílászárókban ugyanis légkamrákat találhatunk, méghozzá általában többet. Ezek a légkamrák elkülönített, levegővel töltött szigetelőrétegek, amelyek az ablakok hőszigeteléséért felelősek, tehát minél több légkamra van egy ablakban, annál jobb annak a hőszigetelő értéke. Minden műanyag nyílászáró rendelkezik acélmerevítéssel, amely a szárnyprofilon helyezkedik el, mint egy az egész ablakon körbefutó és azt körbefogó horganyzott acéllemez, ami a nyílászáró stabilitását és merevségét hivatott szolgálni. A műanyag ablakok fontos összetevőjének tekinthető még a vasalat. Ettől függ többek között, hogy az ablak milyen irányban nyílik, milyen módon lesz nyitható – bukó, toló, hagyományosan nyíló –, de a vasalat határozza meg többek között a záródási pontok számát is. A minőségi vasalat egy nyílászáró esetében nélkülözhetetlen, hiszen ez jelenti tulajdonképpen a műanyag ablakok lelkét, a könnyű kezelhetőséget és a biztonságot is. Ha nem a legalacsonyabb árkategóriából származik a választott nyílászáró, akkor találhatunk rajta mechanikus szellőzőt is, ami egy speciális zárási módot jelent, az ablak ugyanis ebben az esetben úgy fest, mintha bezárták volna, de közben helyet hagyunk a szellőzésnek. A drágább műanyag ablakokba szoktak szerelni a gyártók egy úgynevezett gátló berendezést, ami megakadályozza a hibás működést, de a luxuskivitelű változatokban már automatikus szellőzőt is be szoktak szerelni, ami automatikusan nyit és zár a helyiségben uralkodó páratartalomtól függően.

Valamint a műanyag nyílászárókat ellátják 2 illetve a prémium kategóriásokat 3 rétegben szigeteléssel, amely a nyílászáró filtrációját hivatott megakadályozni.

A műanyag ablakok szigetelőanyag cseréjéről bővebben olvashat az ablakszigetelo.hu portálon.

Műanyag nyílászáró

Műanyag nyílászáró