Takarékos ablakfelújítás

Ha a régi nyílászárók már nem jól szigetelnek és a keretek állapota sem megfelelő, mielőtt új ablakot vásárolnánk, próbálkozzunk inkább a felújítással. Olcsóbban megúszhatjuk, mint az ablakcserét, ráadásul az ablakok megőrzésével az épület eredeti hangulata, arculata sem fog csorbát szenvedni.

Mielőtt belefognánk a munkálatokba, alaposan meg kell vizsgálni, hogy pontosan hol van szükség javításra. A zárakat, vasalatokat érdemes beállítani, gondoskodni kell az ablak passzításáról, mielőtt a további felújításba fognánk. Csak ezután következhet az üvegek cseréje, ami elsősorban a hőszigetelést szolgálja, ezért minden régi ablakon célszerű elvégezni. A különböző vastagságban kapható hőszigetelt üvegek már önmagukban is fokozott szigetelőképességgel bírnak, de a választásnál mindig figyeljünk arra, hogy az ablakkeret még stabilan elbírja az üveg súlyát. A hőszigetelést fokozhatjuk az utólagos szigetelési eljárások bármelyikével. A svéd nútmarásos eljárásnak a többivel ellentétben megvan az az előnye, hogy akár az elvetemedett nyílászárókat is légmentesen szigetelhetjük általa. A keretekre csak olyan speciális festékeket használjunk, melyek ápolják is a fát. A lenolaj alapú termékek használata ajánlott az öreg fa keretek megszépítéséhez.

A felújítás végeztével olyan ablakunk lesz, ami teljesen egyenértékű egy újonnan gyártott változattal és akár 30-40%-kal kevesebbe kerül.