Katedrálüveg jellemzői

A katedrálüveg egy olyan típusú üveg, amelyet főként az építészetben a belsőépítészet során, az ajtók, vagy erkélyek beüvegezésére használnak fel. Emellett, előszeretettel alkalmazzák a vizes blokkok üvegszerkezeteinek beépítésére, valamint számos díszüveg alapanyagát is képezi. A belső térelválasztók beüvegezésére is kiválóan alkalmas.

A katedrálüveg egy olyan, érdesen mintázott felületű üveg, amely egyáltalán nem vagy csak alig  látszik át. E típusú üveg gyártását géppel történő hengereléssel végzik el. A katedrálüvegek egyik oldala teljesen sima felületű, míg a másik oldal recés vagy mintázattal kerül kialakításra. Ez a fajta üveg csupán korlátozott árnyalatban érhető el. Megvásárolható bronz, vagy barna, pink színben, illetve beszerezhető belőle sárga vagy fehér árnyalatú darab is. A katedrálüvegek színe és mintázata befolyásolja azt, hogy mekkora fényáteresztő képességgel rendelkezik az üveglap.

A katedrálüvegre jellemző vastagság általában 4 milliméter szokott lenni, de gyártanak belőle 5-6-8 és 10 milliméteres lapot is. Minél vastagabb az üveglap, annál ellenállóbb, ütésállóbb és masszívabb lesz majd. A katedrálüveg nem túl jó hőszigetelő képességű, ugyanis az Ug értéke körülbelül 5,8 W/m2K-ra tehető. A katedrálüveg előnyei közé sorolhatjuk azt a tulajdonságot, hogy ez a típusú üveglap tovább munkálható, valamint jelentősen csökkenteni tudja a helyiségekbe való belátást. Ez utóbbi jellemzőjének köszönhető az, hogy előszeretettel alkalmazzák a fürdőszobák nyílászáróinak beüvegezésére.

sárga mozaik katedrálüveg

sárga mozaik katedrálüveg

diamant katedrálüveg

diamant katedrálüveg

óceán katedrálüveg

óceán katedrálüveg