Az intelligens nyílászárók

Az intelligens nyílászáróval is ugyanolyan követelmények vannak támasztva, mint a hagyományos ablakokkal és ajtókkal szemben: legyen könnyen kezelhető, betörésvédelemmel ellátott, a keretszerkezet pedig résmentes, jól szigetelő. Az üvegezése, profilja optimális hő- és hangszigetelő sajátosságokkal rendelkezzen, és a páratechnikai megoldásai is jól működjön. Még további elvárás az intelligens nyílászárókkal szemben, hogy árnyékolása legyen szigetelőréteg is egyben, amely nem engedi ki a benti meleget, véd a bejövő fénytől, de ha elengedhetetlen, akkor átengedi azt. Fóliázása fényviszonyoktól függően változtassa a tulajdonságait, hol sötétítsen, hol legyen világosabb. Mégis mit kaphat egy anyagi gondokkal nem küzdő vásárló egy ilyen intelligens nyílászárótól?

Léteznek olyan megoldások, amelyek szerint a nyílászárók távirányítóval működnek. Egy távirányítóval akár több ablak és ajtó mozgatható, de akár külön az árnyékoló is működtethető. A távirányító 30 métertől akár 300 méterig is használható, attól függően, hogy épületen belül vagy kívül használjuk azt.

Egy intelligens otthonban az összes elektromos készülékek működését, így akár az ajtókat és az ablakokat is számítógépes vezérlés támogatja, melyek állapotát akár otthonunktól távol is felügyelhetjük. A teljesen automatizált lakásokban például a hűtés és fűtést, vagy a szellőztetést, vagy a biztonsági rendszert előre megadott paraméterek segítségével a számítógép működteti, és ha hibásodást észlel, akkor intézkedik. A rendszer bővíthető, így folyamatosan képes új egységeket figyelni, vezérelni. Az intelligens ablakok is csatlakoztathatók a rendszerhez, külön érdemes megjegyezni, hogy áramszünet esetén az ablakok kézzel is működtethetőek.