Az intelligens nyílászárók

Az intelligens nyílászáróval is ugyanolyan követelmények vannak támasztva, mint a hagyományos ablakokkal és ajtókkal szemben: legyen könnyen kezelhető, betörésvédelemmel ellátott, a keretszerkezet pedig résmentes, jól szigetelő. Az üvegezése, profilja optimális hő- és hangszigetelő sajátosságokkal rendelkezzen, és a páratechnikai megoldásai is jól működjön. Még további elvárás az intelligens nyílászárókkal szemben, hogy árnyékolása legyen szigetelőréteg is egyben, amely nem engedi ki a benti meleget, véd a bejövő fénytől, de ha elengedhetetlen, akkor átengedi azt. Fóliázása fényviszonyoktól függően változtassa a tulajdonságait, hol sötétítsen, hol legyen világosabb. Mégis mit kaphat egy anyagi gondokkal nem küzdő vásárló egy ilyen intelligens nyílászárótól?

Léteznek olyan megoldások, amelyek szerint a nyílászárók távirányítóval működnek. Egy távirányítóval akár több ablak és ajtó mozgatható, de akár külön az árnyékoló is működtethető. A távirányító 30 métertől akár 300 méterig is használható, attól függően, hogy épületen belül vagy kívül használjuk azt.

Egy intelligens otthonban az összes elektromos készülékek működését, így akár az ajtókat és az ablakokat is számítógépes vezérlés támogatja, melyek állapotát akár otthonunktól távol is felügyelhetjük. A teljesen automatizált lakásokban például a hűtés és fűtést, vagy a szellőztetést, vagy a biztonsági rendszert előre megadott paraméterek segítségével a számítógép működteti, és ha hibásodást észlel, akkor intézkedik. A rendszer bővíthető, így folyamatosan képes új egységeket figyelni, vezérelni. Az intelligens ablakok is csatlakoztathatók a rendszerhez, külön érdemes megjegyezni, hogy áramszünet esetén az ablakok kézzel is működtethetőek.

 

Mi legyen a régi ablakokkal?

A legújabb tendenciák a hagyományos ablakok cseréje felé mutatnak. A szakemberek azonban már jóideje egybehangzóan azt javasolják, mielőtt megszabadulnánk tőlük, próbáljunk inkább mindent megtenni a régi nyílászárók megmentése érdekében. Az ablakfelújításhoz több módszer is rendelkezésünkre áll.

Attól, hogy egy ablak régi, még nem jelenti, hogy nem képes megfelelni a mai kor követelményeinek. Ehhez mindössze néhány javításra, korszerűsítésre van szükség, melyek összességében még mindig kevesebb költségből kivitelezhetők, mint az ablakok teljes cseréje. Ha nemcsak néhány évtizedes, hanem annál régebben gyártott ablakokról van szó, a felújítást még inkább érdemes szakemberekre bízni. Ezek az ablakok ugyanis gyakran már műemléki jelleggel bíró, becses darabok. Többségük értékes, válogatott faanyagokból készült, melyeket ma már szinte képtelenség lenne megfizetni, ezért tömeges gyártásuk szóba sem jöhet.

Az ország számos épülete büszkélkedhet még mívesen kidolgozott, eredeti ablakokkal, melyeknek egy része azonban méltatlan állapotban van. A tulajdonosok a legtöbb esetben csak arra várnak, hogy az ablakcseréhez szükséges pénzt összeszedjék és a régi darabok már mehetnek is a szemétbe. Ezek a jobb sorsra érdemes történeti ablakok azonban kellő szaktudással olyan szinten felújíthatók, hogy a legszigorúbb energiatakarékossági előírásoknak is képesek megfelelni.

Ablakfelújítás – hogyan?

Egy hagyományos, akár 100 évet is megélt ablakon az idő bizony csúnya nyomokat hagyhat. Hozzáértő felújítással azonban szinte maradéktalanul újjá varázsolhatók akár a legöregebb nyílászárók is.

Az ablakszerkezetekből minél többet igyekezzünk megőrizni, így a vasalatokat is csak végső esetben cseréljük, mivel az eredetiek a keskeny ablakprofilokhoz sokkal jobban alkalmazhatók, mint az újonnan gyártottak. A szakembereink elvégzik a zárak beállításait, szükség esetén cseréjüket is, gondoskodunk az ablakok tökéletes passzításáról, záródásáról.

A hőveszteség mérséklésének legjobb módszere az ablaküvegek cseréje. Ehhez a low-e üveg használata javasolt, mivel ezek a típusok fokozott hővédelmet biztosítanak. A megfelelő üvegvastagságot a szakember feladata kiválasztani, de általánosságban elmondható, hogy a kapcsolt gerébtokos ablakok esetében az ablakkeret jól bírja azt a terhelést, amit a hőszigetelő üvegek jelentenek. A hő- és hangszigetelést az üvegcserével egyszerre megoldhatjuk. A hőszigetelést még hatékonyabbá tehetjük az utólagos eljárásokkal. Ezek közül is a svéd nútmarásos módszer hozhatja a legjobb eredményt, mivel a régi, akár elvetemedett ablakokat is légmentesen szigetelhetjük vele. Nem elhanyagolható a fa ablakkeretek gondos kezelése sem. A gombásodás, korhadás okozzák a legtöbb problémát, de ha még menthető a keret, a további romlásnak a megfelelő anyagok használatával elejét vehetjük.

ablakfelújítás

ablakfelújítás

Tekintse meg a jobboldalt látható ablakfelújítás képgalériánkat.