Biztosítási ügyintézés ablaküveg törés esetén

Főleg nagyobb viharok esetén könnyen előfordulhat, hogy ablak vagy ajtóüvegeink betörnek.

Ha lakásbiztosításunk tartalmaz fedezetet üvegkár esetére, akkor legalább anyagilag nem fog külön megterhelni minket a szerencsétlen baleset.

Lássuk mik a legfontosabb lépések és tudnivalók üvegtörés kárrendezése esetén a biztosítónkkal.

 1. Készítsünk fényképet az betört üvegről. Ezt nem minden biztosító várja el, illetve egy bizonyos összeghatár alatt még csak helyszíni felmérést sem végeznek, de mindenképp előnyös, ha a kárbejelentéshez majd csatolunk néhány fényképet. A szemle nélküli üvegkár rendezés határa biztosítónként eltérően 20.000Ft és 200.000Ft között változik.
 2. Üvegtörésnek minősül az eset, ha az üvegfelület teljes keresztmetszetében át van repedve. Felületi karcolások, horzsolások, kisebb repedések nem számítanak üvegtörésnek biztosítási szempontból.
 3. Kérj árajánlatot javításra egy üveges szakembertől. Budapesten és környékén hívd Viszugyel Zoltánt a 06-70/637-0013-as telefonszámon, vagy írj e-mailt az info@uvegezes.info címre, ahol add meg, hogy mekkora méretű a törött üveg látható mérete, illetve, hogy milyen típusú üvegről van szó. (Síküveg, hőszigetelő üveg, beltéri ajtó katedrálüveg stb.)
 4. A kapott árajánlatot továbbítsd a biztosítód felé a kárbejelentővel együtt.
 5. A kárbejelentést tedd meg minél előbb, lehetőleg 2 munkanapon belül.
 6. A kárbejelentőbe mindenképp add meg az alábbi adatokat:
 • Biztosított neve. Fontos, hogy a szerződésben szereplő biztosított nevét adjuk meg. Ez főleg társasházak esetén fontos, mert a társasháznak egy közös biztosítása van, ami egy adott személy nevére szól.
 • Kockázatviselési cím. Nem biztos, hogy a lakcímünkön lévő ingatlan lett biztosítva. Például egy nyaralóház esetén. Az árajánlatba és később a számlára is a szerződő nevét és a kockázatviselési címet kell megadni.
 • Adjuk meg a bankszámlaszámot, ahova a kárrendezési összeget igényeljük, vagy a címet, ahova postai úton eljuttatja a biztosító az összeget.
 • Csatoljuk a kapott üvegezési árajánlatot. Ügyeljünk rá, hogy biztosítók által elfogadott partnert keressünk az üvegcsere elvégzésére.
 • Az árajánlatnak tartalmaznia kell az üvegek méretét, típusát, árát, valamint a kiegészítő költségeket, mint munkadíj, felmérési díj, kiszállási költség stb. Természetesen a biztosításunk az ilyen kiegészítő költségekre is fedezetet nyújt.
 1. Ha a biztosító elfogadja az ajánlatot, ezt követően kell az üveges vállalkozótól megrendelni a javítást a korábbi árajánlat alapján.
 2. Az üveges elvégzi a javítási munkát, Ön a vállalkozónak fizet és megkapja a számlát, amely a biztosított nevére és a kockázatviselési címre van kiállítva.
 3. A számlát elküldi a biztosítónak, hivatkozva a kárbejelentő azonosítójára.
 4. A biztosító általában 15 napon belül átutalja a megadott számlaszámra a kárrendezési fedezetet. Vagy postai úton küldi el a készpénzt.

Egyéb fontos tudnivaló, hogy az alapbiztosításunkban néhány fontos szempont szabályozva van.

Ilyen például az üveg típusa, vastagsága. Lehet benne négyzetméter korlátozás is, vagy káronkénti, illetve évenkénti maximum limit is. Ez utóbbi valószínűleg a visszaélések és csalások megelőzése végett.

Ha az alapbiztosítás feltételei nem elegendőek a mi igényeinkhez. Pl. fokozottan veszélyes helyen vannak ablakaink, vagy nagy mennyiségű és drága üvegtípusunk van, akkor lehetőségünk van kiegészítő biztosítást kötni, ahol igényeinkre szabhatjuk a limiteket.

Ha üvegeinken valamilyen fólia is volt, akkor szintén eltérő a helyzet.

UV visszaverő, vagy biztonsági fóliákat általában fedezik a biztosítások, de a dekorációs célúakat biztosan nem.

Ezen lépések figyelembevételével azonban megállapítható, hogy a háztartásoknál keletkező ritka, jellemzően viharok okozta üvegtörések kárrendezésének folyamata viszonylag egyszerű és gördülékeny.

Ipari stílusú üvegfal

Vállaljuk ipari stílusú üvegfal, üvegfalak készítését lakatosmunkától, szinterezéstől az üvegezésig.

Tekintse meg néhány munkánkat:

Ipari stílusú üvegfal Budapest

Ipari stílusú üvegfal Budapest

Ipari stílusú üvegfal üvegezése

Ipari stílusú üvegfal üvegezése

Üvegfal üvegezése

Üvegfal üvegezése

Ipari stílusú üvegfal

Ipari stílusú üvegfal

Ipari stílusú zuhanyfal

Ipari stílusú zuhanyfal

Ipari stílusú üvegfal fehér

Ipari stílusú üvegfal fehér

Vaskeretes üvegfal fehér

Vaskeretes üvegfal fehér

Cseréljük ki, vagy csupán újítsuk fel a nyílászárókat?

Megeshet, hogy nem az elavult, vagy elöregedett nyílászáró kicserélésével járunk a lehető legjobban, hanem azzal, ha csupán felújítjuk a régi ablakainkat. Célszerű előre kiszámolni a költségeket, így össze tudjuk majd hasonlítani, hogy melyik lehetőséggel járunk a legjobban. Egy régi ablak felújításával ugyanis, majdnem olyan tökéletes nyílászárót varázsolhatunk az otthonunkba, mint ha az új lenne. Egy saját kezűleg felújított nyílászáró akár 15 éven keresztül is jó szolgálatot tehet anélkül, hogy cserére szorulna. Az ablakok felújításával pedig, hosszú távon megtérül a befektetett pénz is, ugyanis a fűtésre kevesebbet kell majd költenünk a jobb hőszigetelő képesség miatt. Mindemellett pedig az sem elhanyagolható szempont, hogy esztétikailag is sokkal szebb lesz a nyílászárónk kinézete. De mit is értünk pontosan egy ablak felújítása alatt? Először is, a régebbi típusú üveget ki kell cserélnünk egy magas hőszigetelő képességű thermo üvegre. Azok az ablakok, amelyek az évek során némileg eldeformálódtak, mindenképpen javításra szorulnak, mivel az apró hézagokon keresztül rengeteg hő tud eltávozni a lakásból. Fontos, hogy az elavult, elhasználódott zárakat is cseréljük le újabbakra, ezzel is elősegíthetjük a teljesen légmentes záródást. Abban az esetben, ha a korábbi ablakban nem volt szigetelés, mindenképpen be kell építeni a tömítést, lehetőleg a svéd nútmarásos ablakszigetelést. A korábbi tömítéseket pedig mindig le kell cserélni újakra, korszerű szilikon alapanyagúra. A tokot és a vasalatokat is fel kell újítani, vagy szakszerűen ki kell azokat cserélni, ha a működésük kívánni valót hagy maga után. Abban az esetben, ha a felújítás során az ablakot is át kell alakítani, a feladatot bízzuk egy hozzáértő asztalosmesterre.

 

Nyílászáró felújítás, ablakszigetelés

Nyílászáró felújítás, ablakszigetelés

 

Az intelligens nyílászárók

Az intelligens nyílászáróval is ugyanolyan követelmények vannak támasztva, mint a hagyományos ablakokkal és ajtókkal szemben: legyen könnyen kezelhető, betörésvédelemmel ellátott, a keretszerkezet pedig résmentes, jól szigetelő. Az üvegezése, profilja optimális hő- és hangszigetelő sajátosságokkal rendelkezzen, és a páratechnikai megoldásai is jól működjön. Még további elvárás az intelligens nyílászárókkal szemben, hogy árnyékolása legyen szigetelőréteg is egyben, amely nem engedi ki a benti meleget, véd a bejövő fénytől, de ha elengedhetetlen, akkor átengedi azt. Fóliázása fényviszonyoktól függően változtassa a tulajdonságait, hol sötétítsen, hol legyen világosabb. Mégis mit kaphat egy anyagi gondokkal nem küzdő vásárló egy ilyen intelligens nyílászárótól?

Léteznek olyan megoldások, amelyek szerint a nyílászárók távirányítóval működnek. Egy távirányítóval akár több ablak és ajtó mozgatható, de akár külön az árnyékoló is működtethető. A távirányító 30 métertől akár 300 méterig is használható, attól függően, hogy épületen belül vagy kívül használjuk azt.

Egy intelligens otthonban az összes elektromos készülékek működését, így akár az ajtókat és az ablakokat is számítógépes vezérlés támogatja, melyek állapotát akár otthonunktól távol is felügyelhetjük. A teljesen automatizált lakásokban például a hűtés és fűtést, vagy a szellőztetést, vagy a biztonsági rendszert előre megadott paraméterek segítségével a számítógép működteti, és ha hibásodást észlel, akkor intézkedik. A rendszer bővíthető, így folyamatosan képes új egységeket figyelni, vezérelni. Az intelligens ablakok is csatlakoztathatók a rendszerhez, külön érdemes megjegyezni, hogy áramszünet esetén az ablakok kézzel is működtethetőek.