Biztosítási ügyintézés ablaküveg törés esetén

Főleg nagyobb viharok esetén könnyen előfordulhat, hogy ablak vagy ajtóüvegeink betörnek.

Ha lakásbiztosításunk tartalmaz fedezetet üvegkár esetére, akkor legalább anyagilag nem fog külön megterhelni minket a szerencsétlen baleset.

Lássuk mik a legfontosabb lépések és tudnivalók üvegtörés kárrendezése esetén a biztosítónkkal.

 1. Készítsünk fényképet az betört üvegről. Ezt nem minden biztosító várja el, illetve egy bizonyos összeghatár alatt még csak helyszíni felmérést sem végeznek, de mindenképp előnyös, ha a kárbejelentéshez majd csatolunk néhány fényképet. A szemle nélküli üvegkár rendezés határa biztosítónként eltérően 20.000Ft és 200.000Ft között változik.
 2. Üvegtörésnek minősül az eset, ha az üvegfelület teljes keresztmetszetében át van repedve. Felületi karcolások, horzsolások, kisebb repedések nem számítanak üvegtörésnek biztosítási szempontból.
 3. Kérj árajánlatot javításra egy üveges szakembertől. Budapesten és környékén hívd Viszugyel Zoltánt a 06-70/637-0013-as telefonszámon, vagy írj e-mailt az info@uvegezes.info címre, ahol add meg, hogy mekkora méretű a törött üveg látható mérete, illetve, hogy milyen típusú üvegről van szó. (Síküveg, hőszigetelő üveg, beltéri ajtó katedrálüveg stb.)
 4. A kapott árajánlatot továbbítsd a biztosítód felé a kárbejelentővel együtt.
 5. A kárbejelentést tedd meg minél előbb, lehetőleg 2 munkanapon belül.
 6. A kárbejelentőbe mindenképp add meg az alábbi adatokat:
 • Biztosított neve. Fontos, hogy a szerződésben szereplő biztosított nevét adjuk meg. Ez főleg társasházak esetén fontos, mert a társasháznak egy közös biztosítása van, ami egy adott személy nevére szól.
 • Kockázatviselési cím. Nem biztos, hogy a lakcímünkön lévő ingatlan lett biztosítva. Például egy nyaralóház esetén. Az árajánlatba és később a számlára is a szerződő nevét és a kockázatviselési címet kell megadni.
 • Adjuk meg a bankszámlaszámot, ahova a kárrendezési összeget igényeljük, vagy a címet, ahova postai úton eljuttatja a biztosító az összeget.
 • Csatoljuk a kapott üvegezési árajánlatot. Ügyeljünk rá, hogy biztosítók által elfogadott partnert keressünk az üvegcsere elvégzésére.
 • Az árajánlatnak tartalmaznia kell az üvegek méretét, típusát, árát, valamint a kiegészítő költségeket, mint munkadíj, felmérési díj, kiszállási költség stb. Természetesen a biztosításunk az ilyen kiegészítő költségekre is fedezetet nyújt.
 1. Ha a biztosító elfogadja az ajánlatot, ezt követően kell az üveges vállalkozótól megrendelni a javítást a korábbi árajánlat alapján.
 2. Az üveges elvégzi a javítási munkát, Ön a vállalkozónak fizet és megkapja a számlát, amely a biztosított nevére és a kockázatviselési címre van kiállítva.
 3. A számlát elküldi a biztosítónak, hivatkozva a kárbejelentő azonosítójára.
 4. A biztosító általában 15 napon belül átutalja a megadott számlaszámra a kárrendezési fedezetet. Vagy postai úton küldi el a készpénzt.

Egyéb fontos tudnivaló, hogy az alapbiztosításunkban néhány fontos szempont szabályozva van.

Ilyen például az üveg típusa, vastagsága. Lehet benne négyzetméter korlátozás is, vagy káronkénti, illetve évenkénti maximum limit is. Ez utóbbi valószínűleg a visszaélések és csalások megelőzése végett.

Ha az alapbiztosítás feltételei nem elegendőek a mi igényeinkhez. Pl. fokozottan veszélyes helyen vannak ablakaink, vagy nagy mennyiségű és drága üvegtípusunk van, akkor lehetőségünk van kiegészítő biztosítást kötni, ahol igényeinkre szabhatjuk a limiteket.

Ha üvegeinken valamilyen fólia is volt, akkor szintén eltérő a helyzet.

UV visszaverő, vagy biztonsági fóliákat általában fedezik a biztosítások, de a dekorációs célúakat biztosan nem.

Ezen lépések figyelembevételével azonban megállapítható, hogy a háztartásoknál keletkező ritka, jellemzően viharok okozta üvegtörések kárrendezésének folyamata viszonylag egyszerű és gördülékeny.