Cseréljük ki, vagy csupán újítsuk fel a nyílászárókat?

Megeshet, hogy nem az elavult, vagy elöregedett nyílászáró kicserélésével járunk a lehető legjobban, hanem azzal, ha csupán felújítjuk a régi ablakainkat. Célszerű előre kiszámolni a költségeket, így össze tudjuk majd hasonlítani, hogy melyik lehetőséggel járunk a legjobban. Egy régi ablak felújításával ugyanis, majdnem olyan tökéletes nyílászárót varázsolhatunk az otthonunkba, mint ha az új lenne. Egy saját kezűleg felújított nyílászáró akár 15 éven keresztül is jó szolgálatot tehet anélkül, hogy cserére szorulna. Az ablakok felújításával pedig, hosszú távon megtérül a befektetett pénz is, ugyanis a fűtésre kevesebbet kell majd költenünk a jobb hőszigetelő képesség miatt. Mindemellett pedig az sem elhanyagolható szempont, hogy esztétikailag is sokkal szebb lesz a nyílászárónk kinézete. De mit is értünk pontosan egy ablak felújítása alatt? Először is, a régebbi típusú üveget ki kell cserélnünk egy magas hőszigetelő képességű thermo üvegre. Azok az ablakok, amelyek az évek során némileg eldeformálódtak, mindenképpen javításra szorulnak, mivel az apró hézagokon keresztül rengeteg hő tud eltávozni a lakásból. Fontos, hogy az elavult, elhasználódott zárakat is cseréljük le újabbakra, ezzel is elősegíthetjük a teljesen légmentes záródást. Abban az esetben, ha a korábbi ablakban nem volt szigetelés, mindenképpen be kell építeni a tömítést, lehetőleg a svéd nútmarásos ablakszigetelést. A korábbi tömítéseket pedig mindig le kell cserélni újakra, korszerű szilikon alapanyagúra. A tokot és a vasalatokat is fel kell újítani, vagy szakszerűen ki kell azokat cserélni, ha a működésük kívánni valót hagy maga után. Abban az esetben, ha a felújítás során az ablakot is át kell alakítani, a feladatot bízzuk egy hozzáértő asztalosmesterre.

 

Nyílászáró felújítás, ablakszigetelés

Nyílászáró felújítás, ablakszigetelés

 

Az ablakszigetelés mint értéknövelő

Az ingatlanokra a legtöbben úgy tekintenek, mint otthonra vagy nyaralóhelyre, de másrészről ezek nagy értékű tulajdonok, így befektetésként is gondolhatunk rájuk. A rossz minőségű ablakok nemcsak rosszabbul néznek ki, hanem több hőt engednek kiszökni a lakásból. Vagy éppen ellenkezőleg: a kinti hőség a jól klimatizált lakásba is beszűrődik az ablakréseken.

 A modern nyílászárók növelik az ingatlan értékét, elsősorban azzal, hogy csökkentik a rezsiköltségeket, valamint kezelhetővé teszik a lakásban uralkodó klímát. Mivel a teljes ablakcserénél az ablakszigetelés jóval olcsóbb, így gyorsabb megtérüléssel is számolhatunk. Egy hatékony ablakszigetelés akár húszszázalékos energiamegtakarítást eredményez, így a szigetelés költsége egy-két év alatt megtérül. Ezután gyakorlatilag csak passzív bevételt termel az új szigetelés, amely az egyik leghatékonyabb épületenergetikai költségtakarékossági módszer.

Egy adott ingatlan eladási értékét is növeli a jó minőségű ablakszigetelés, hiszen lehet hivatkozni az alacsonyabb fűtési költségekre, valamint az energetikai tanúsítás során is jobb eredményt érhet el a lakás vagy ház. Ha az eladást csak későbbre tervezzük, akkor a különösen rövid megtérülési idő miatt gyakorlatilag már a második év során elkezd hasznot termelni az új szigetelés. Ezt akkor érezzük majd, mikor alacsonyabb fűtésszámlákat kell fizetnünk, mint korábban.

Nem véletlen, hogy sokan még az albérletként kiadott lakásuk ablakszigeteléséről is gondoskodnak, hiszen az ingatlanpiac nagyon érzékeny a kis különbségekre is, a környezettudatosság és a költséghatékonyság pedig egyre nagyobb teret nyer.